Direct boeken bij Hotel Restaurant Oud London garandeert u altijd de laagste prijs tov andere boekingswebsites zoals bijvoorbeeld booking.com, hotels.com of trivago.nl. » Lees meer

 

Expositie Ontmoetingen - Voor mijn goede vriend in Slot Zeist!

Op slechts 5 minuten rijden of 10 minuten fietsen van Oud London bevindt zich ons zusje Slot Zeist. Het hele jaar door worden hier verschillende exposities georganiseerd. Van 12 juli tot 25 september is de inspirerende, kleurrijke expositie te zien met figuratief werk van Jeroen Hermkens (1960) en Nicolaas Wijnberg (1918-2006).

‘Ontmoetingen’

De expositie heeft als ondertitel ‘voor mijn goede vriend’ en wil een eerbetoon zijn aan de schilderijen, tekeningen en grafiek van twee kunstenaars, die qua generatie enorm verschilden, maar een symbiose vonden tussen individuele technieken en wederzijdse bewondering.

Jeroen Hermkens, in 1996 winnaar van de Nederlandse grafiekprijs en in 2006 uitgeroepen tot Nederlands kunstenaar van het jaar, is bekend om zijn litho’s, houtsneden, schilderijen en muurschilderingen. Recenter (2017) is zijn samenwerking met Arnon Grunberg. Hun zoektocht naar ‘het naakt met een verhaal’ verscheen in een bibliofiele editie van buitengewoon formaat. Tijdens de expositie in Slot Zeist vindt de première plaats van een documentaire over Jeroen Hermkens, gemaakt door Boudewijn van Schaik.
 
Nicolaas Wijnberg bleef tot zijn dood actief als kunstenaar in de breedste zin van het woord, zijn laatste jaren omringd door geestverwanten in het Larense Rosa Spierhuis. Net als zijn vader opgeleid tot lithograaf, creëerde hij een onbegrensd eigen domein met schilderijen, affiches, decor- en boekbandontwerpen, illustraties en monumentaal werk. Daarnaast organiseerde hij exposities, schreef hij over beeldende kunst, richtte hij samen met Hans Snoek het Scapino Ballet op en werd hij in Maastricht aangesteld als hoogleraar scenografie (theatervormgeving).

De eerste ontmoeting tussen beide mannen vond plaats in 1991, toen de al 73-jarige en inmiddels gelauwerde ‘professor’ Nicolaas Wijnberg vanuit Amsterdam een bezoek bracht aan het Utrechtse werfkelderatelier van de debuterende, 31-jarige Jeroen Hermkens. De fascinatie voor elkaars zoektocht in de lithografie leidde tot intensieve uitwisseling en een hechte, inspirerende vriendschap. Waar Wijnberg bij het steendrukken de ‘oude’ techniek van de Nederlandse school toepaste door met krijt te tekenen op hardsteen, had Hermkens bij Jaques Champfleury in Parijs geleerd om met gewassen tusch (vette inkt) te schilderen op poreuze Sonhofer kalksteen. Het effect was zo verbluffend ánders, dat het beide kunstenaars niet alleen aanzette tot experimenteren, maar ook tot atelierbezoeken over en weer, gesprekken over hun ambacht, gezamenlijke wandelingen en ‘en plein air’-schilderen.

In de drie expositiezalen van Slot Zeist heeft Hermkens nu, 16 jaar na het overlijden van Wijnberg, beider werk samengebracht. ‘Het werd tijd’, vond hij, om de grote verwantschap in het verhalende werk van Nicolaas Wijnberg en in de expressionistische stijl van hemzelf, te laten zien. De persoonlijke interpretatie van wat verschillende vaktechnieken kunnen bieden, levert een fascinerend beeld op van ruim dertig jaar artistieke ‘ontmoetingen’ tussen twee tomeloze kunstenaars. De expositie kwam tot stand met medewerking van Kunsthandel Juffermans in Utrecht.

Voor informatie over toegang en prijzen:  Expositie Slot Zeist
Tijdens de expositie is de Orangerie geopend voor een drankje of een lekkere lunch.

 

Oud London Specials

Ontmoetingen - Voor mijn goede vriend

Expositie in Slot Zeist

Personeel gezocht!

Wil je deel uitmaken van ons geweldige team?

Dineren in het Donker

‘Jammer dat je er niks van ziet’

TheFork

Meeting review

Tripadvisor

Hotel Restaurant Oud London

De website www.oudlondon.nl gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.Accepteren Meer informatie