Huis Doorn
Boek een kamer
Huis Doorn
Geschiedenis
Huis Doorn dankt zijn bekendheid vooral aan de Duitse ex-keizer Wilhelm II. Wilhelm vlucht na de Duitse nederlaag in de Eerste Wereldoorlog naar het neutrale Nederland en bewoont dit landgoed op de Utrechtse Heuvelrug van 1920 tot zijn overlijden in 1941. Hij omringt zich in Doorn met persoonlijke objecten die herinneren aan het verleden: kunst, zilverwerk, meubilair en tapijten die eeuwen vorstelijke Duitse geschiedenis weerspiegelen. Alle objecten uit het Huis zijn te bewonderen in de collectiedatabase.
In 1919 koopt Wilhelm II Huis Doorn, oorspronkelijk een uit de veertiende eeuw daterende waterburcht. Aan het einde van de achttiende eeuw was deze verbouwd tot een elegante buitenplaats. Wilhelm laat het Huis aanpassen en van alle gemakken voorzien. Ook het park (35 hectare), aangelegd in de Engelse landschapsstijl, genieten zijn volle aandacht.
De inrichting van Huis Doorn is afkomstig uit keizerlijke paleizen in Berlijn en Potsdam. Schitterende meubels, schilderijen en zilver maken het de vorstelijke asielzoeker mogelijk om naar zijn stand te blijven leven. Ze vormen een decor van Europese allure. Hiertegen speelt zich, in het kleine dorpje Doorn, dagelijks een hofprotocol in zakformaat af.
Deze keizerlijke residentie in ballingschap is nu een museum. De oorspronkelijke inrichting is nog helemaal intact en biedt de bezoeker een authentiek beeld van internationaal vorstelijk wonen. Het Huis telt drie verdiepingen en 12 vertrekken die allemaal toegankelijk zijn.
Wat kunt u er zien en doen?
De inrichting van Huis Doorn is afkomstig uit de paleizen in Berlijn en Potsdam. Schitterende meubels, schilderijen en zilver zijn hier te zien. Het omringende park beslaat 35 hectare en is aangelegd in de Engelse landschapstijl. Huis Doorn wordt ook een plaats van herinnering voor de Eerste Wereldoorlog. Het park rond het landgoed krijgt de komende jaren een grondige opknapbeurt. Het Rijk trekt 2,8 miljoen uit voor het project. Door de renovatie moet het park weer een fraai geheel worden met lanen, bospercelen en open ruimtes en zijn allure van vroeger terugkrijgen.
Meer informatie
Voor meer informatie over openingstijden, rondleidingen klik hier
Langbroekerweg 10
3941 MT Doorn
Tel: 0343-421020